dinsdag 10 november 2009

#10 Tagging en Social bookmarking

Na even wat gewerkt te hebben met Delicious is het voor mij met name een persoonlijk hulpmiddel geworden waarbij de toepasbaarheid voor ons als archiefinstelling (nog) niet helemaal duidelijk wordt. Maar wat nog niet is kan natuurlijk altijd nog komen. Het is voor mij dan ook één van de mogelijkheden om de favorieten zo op te slaan dat ze overal via een internet te benaderen zijn en niet meer gebonden zijn aan een bepaalde werkplek. Door gebruik te maken van de subscriptions biedt het de mogelijkheid om ook in aanraking te komen met websites die tot dan toe nog verborgen waren en waar anderen met dezelfde interesses je dan op kunnen wijzen door de TAGS die eraan gekoppeld zijn. Persoonlijk is dat voor mij dan weer een variant op de google alert mogelijkheid.Dus meerdere wegen die naar Rome kunnen leiden



wat betreft tagging zie ik wel meer aanknopingspunten. Hierdoor kunnen externen wat meer betrokken om "content" toe te voegen aan objecten die kunnen worden getoond, waardoor deze mogelijk weer beter kunnen worden gevonden door anderen die mogelijk op deze TAGS zoeken. Wel zie je vaak een wildgroei aan TAGS bij bijvoorbeeld foto's staan dwaarbij je zelf geen link ziet. Maar schijnbaar heeft degene die deze TAG heeft toegevoegd dan toch deze associatie met het beeld. Dus waarom niet meerdere mensen? Dus meer en diverser publieksbereik?

2 reacties:

Christian zei

Gebruikte je Delicious al vóór je aan deze cursus begon eigenlijk? Dat wordt uit je verhaal niet helemaal duidelijk.

Ton de Looijer zei

Ha VP, leuk dat je weer aan het bloggen bent geslagen. Door al het carnavalsgedruis van afgelopen weekend komt mijn reactie wat later.
Zelf vind ik Delicious gewoonweg een makkelijk hulpmiddel: snel even iets toevoegen met een paar muisklikken. Het aanbrengen van structuur komt vaak pas achteraf, of blijft geheel of gedeeltelijk achterwege (wat dan wel weer afbreuk doet aan de functionaliteit van deze app). Tagging kan hierbij een oplossing bieden, uiteraard. Maar ook hiervoor geldt dat structuur toch een belangrijk element is en blijft om content (favorieten) in onderling verband en in de juiste context terug te zoeken/vinden. En dit (structuur) maakt dat tagging op zijn beurt weer een stukje van zijn 'frivoliteit' moet inleveren. Wel denk ik dat tagging zowel voor aanbieder als gebruiker van informatie beslist waardevolle gegevens oplevert. Met name over de wijze waarop een bepaald stuk informatie wordt gebruikt, aangezien tags meer dan andere ontsluitingssystemen in staat zijn om (zoals jijzelf deels ook aangeeft)een stuk beleving weer te geven. Vraag is dan natuurlijk wel in hoeverre dit aspect 'beleving' een plaats moet krijgen in informatiesystemen, en wat hiervan de toegevoegde waarde is op de lange termijn...(?)

 

blogger templates | Make Money Online