dinsdag 9 juni 2009

De virtuele wereld om ons heen


Virtueel (ook wel virtualisatie) , dat is toch wel het begrip wat de laatste tijd "hot" is. Als ik alleen al kijk naar de ICT gerelateerde omgevingen dan verkoopt "Virtueel" toch wel ontzettend goed. Produkten als Microsoft App-V, Microsoft Hyper-V, VDI, Citrix XEN-Server, Citrix XEN-App, Citrix XEN-Desktop, VMWare Sphere, etc, etc, etc. Het is virtualisatie wat de klok slaat en tenminste één aspect ervan met terug te vinden zijn in de specificatielijst om je produkt verkocht te krijgen. Ook als ik kijk naar de basis van onze eigen ICT-infrastructuur dan is die opgebouwd uit diverse virtuele componenten en zijn we daar ook in grote mate tevreden over. Maar uiteindelijk eindigt deze virtuele keten nog binnen onze huisvesting in fysieke onderdelen, maar hoelang dat nog het geval zal zijn.....


Vraag me af hoelang ik mijn zoontje tevreden kan houden met virtuele Lego-blokjes ?


Maar ook in het dagelijkse leven rondom ons heen speelt het virtuele steeds meer een rol. Daar waar vroeger (oei, oei ik wordt oud) mensen meer geografisch waren verbonden met elkaar, lijkt het er steeds meer op dat de contacten of zelfs vriendschappen meer een virtueel karakter krijgen of zelfs al hebben. Niet meer de afstand tot elkaar in combinatie met de gemeenschappelijke factor bepaalt vriendschappen, meer en meer komt de afstand tot elkaar te vervallen. Sterker nog we worden zelfs vrienden met mensen die we eigenlijk helemaal niet kennen maar een gemeenschappelijke interesse, afwijking of mogelijk probleem hebben. Ook wordt voor mij vaak de suggestie gewekt dat vrienden hebben voor een groot aantal personen een kwantitatieve aanduiding moet hebben. Deze onderlinge wedstrijd is zeker voor bepaalde leeftijdscategoriën bij social websites zoals bijvoorbeeld hyves duidelijk zichtbaar.

Daar waar bij sociale websites we nog vooral als onszelf presenteren, lijkt dit bij "second life" ook weg te vallen. Hier kunnen we worden wie we eigenlijk hadden willen zijn. Zelf onze fysieke vorm wordt daar gevirtualiseerd alsmede de omgeving om ons heen. Wat voor mij dan wel weer vreemd is, is dat we dan wel herkenbare objecten in die virtuele wereld gaan nabouwen. Natuurlijk kunnen we die objecten dan zonder reistijd gaan bezoeken, wordt dan mijn vakantie ook nog virtueel ? Maar volgens mij is dit laatste niet iets wat al niet eerder bedacht is, wat was de kreet ook al weer ....... "Beam me up, Scotty"

Maar volgens mij gaat het allemaal nog veel verder. Hebben we de huidige kredietcrisis ook niet te mede te danken aan virtualisatie-technologiën/toepassingen ? Maar laat ik me maar niet op dit voor mij onbekende pad begeven.....

Ben ik dan helemaal virtualisatie-sceptisch ? Nou zoals ik het de laatste dagen wat vaker heb gehoord, zou ik mezelf meer virtualisatie-kritisch willen noemen, of ging het dan meer over de verkiezingen voor het europees parlement ?

2 reacties:

Christian zei

Interessante overpeinzingen. Eigenlijk geldt bij dit verhaal zoals met alles: waarvoor kies je?

Wil je meer dan een paar honderd vrienden hebben op Hyves? Wil je je anders voordoen op Second Life? Wil je mobiel bloggen? Wil je zelf??

Ook met alle moderne webtechnologieën is het dus als met gereedschap: wat ga je ermee doen? Weet je het gereedschap te hanteren? Bouw je er iets moois mee of gebruik je een slopershamer?

Virtueel is niet altijd 'echt', maar virtueel is tegelijkertijd iets anders dan 'onecht'. Think about this, virtual personality! ;-)

Fijn dat je al zo enthousiast aan de slag bent trouwens! Succes met de verdere 'dingen'!

Virtual Personality zei

Het is inderdaad: wat wil je ermee? En dan is het niets anders dan in de "echte" wereld.

but I am thinkin' about that.....

 

blogger templates | Make Money Online